Tentoonstellingen aanmelden

Nouveau Deco – Every Pattern Has a Meanin

Voormalige Synagoge, Kampen

Stedelijk Museum Kampen, Kampen

Deze zomer transformeert Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt.

Design van vandaag is nauw verweven met design uit het verleden. Omstreeks 1890 bedachten kunstenaars en ambachtslieden de geheel nieuwe vormentaal van de kunststroming Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd. In Kampen zijn een aantal opvallende Art Nouveau-panden bewaard gebleven, die nu op de Rijksmonumentenlijst staan.

Van der Haak gaat verder waar de Art Noveau gestopt is.

Ze voegt haar stoffen, tapijten, behang, keramiek en glaswerk samen in het interieur dat je ondergaat als een totaalervaring. De overdaad aan kleur en de onverwachte combinatie van patronen voeren je mee naar een hedendaagse vertaling van het verleden.

Moderne patronen, zoals we ze vandaag de dag kennen en maken, zijn vaak gebaseerd op het principe van het herhalen van één vorm. Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar is het een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt.

Beeld: Christie van der Haak

 

Van 19 jun 20 21

t/m 3 okt 20 21