Tentoonstellingen aanmelden

Claude Cahun – Onder de huid

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

Tip van Museumtijdschrift:

Een grote verrassing dit jaar is deze tentoonstelling over de Franse fotograaf en schrijver Claude Cahun (in 1894 geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob). Zij was een geëmancipeerde kunstenaar die vrouwelijkheid, zoals deze rond 1920 werd gedefinieerd, afwees en op zoek ging naar haar eigen identiteit. Het Cobra Museum toont een selectie van haar werk op uitvergroot formaat.
De vervaging van de strikte scheiding tussen mannelijk en vrouwelijk is een belangrijk thema in het werk van Cahun. Maar de kwaliteit schuilt in veel meer dan in dit, voor haar tijd, uitzonderlijke thema. Ook in zijn veelzijdigheid, humor en scherpe politieke commentaar maakt haar werk indruk. Naast zelfportretten, waarin ze steeds andere genderrollen en seksualiteiten aannam, maakte Cahun foto’s van stillevens en foto’s ter illustratie van kinderboeken.
Haar persoonlijke leven blijkt net zo eigenzinnig en indringend als haar werk. Als Joodse vrouw in ballingschap op het Britse eiland Jersey bood zij actief verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarin werd ze, net zoals in haar creatieve ondernemingen, bijgestaan door haar levenslange partner Marcel Moore (geboren als Suzanne Malherbe).

Voor thuis: The Jersey Heritage Trust collectie in Groot-Brittannië heeft de grootste verzameling werken van Cahun, die in 1937 naar Jersey verhuisde met haar lover Marcel Moore. Daar werden Cahun en Moore gevangengezet vanwege hun verzetsactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog en overleed Cahun op 60-jarige leeftijd. Het volgende document van The Jersey Heritage Trust bevat naast de tentoonstelling in het Cobra Museum een schat aan informatie: claude cahun. Fotograaf Venus Veldhoen schreef haar scriptie over Claude Cahun: scriptievenusveldhoen.

Zaaloverzicht ‘Claude Cahun’ in het Cobra Museum, Amstelveen

Claude Cahun & Marcel Moore, links ‘Claude Cahun met spiegelbeeld’ en rechts ‘Marcel Moore met spiegelbeeld’, ca. 1929, Jersey Heritage Collections

Dit najaar is het werk van kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien. Haar opmerkelijke werk bleef lange tijd onbekend en werd in grote mate beïnvloed door de surrealisten. Zo schreef ze vlak voor haar dood aan een vriend: ‘Al mijn hele leven ben ik in essentie altijd al surrealistisch geweest.’ De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is.

Beeld: Claude Cahun, Self-portrait, 1927

Van 15 okt 20 20

t/m 9 mei 20 21