Claudy Jongstra (1963) is heeft internationale faam verworven met haar wandtapijten van wol. Jongstra creëert deze tapijten op een natuurlijke wijze. Zo is de wol afkomstig van een kudde Drentse heideschapen en is de verf gemaakt van verfplanten uit haar eigen biodynamische tuin. Deze manier van werken wordt bedreigd en daarom maakte ze haar Guernica de la Ecología (2021) als pleidooi voor het behoud van en zorg voor biodiversiteit en ambacht. De Guernica is al op verschillende plekken te zien geweest met als doel om de urgente boodschap van het werk breed uit te zetten.

Met dit werk verwijst Jongstra naar Picasso’s Guernica uit 1937; een aanklacht tegen oorlogsgeweld van de nazi’s op het Spaanse dorpje Guernica. Picasso schilderde het doek in sombere tinten, zwart grijs en wit. Juist de afwezigheid van andere kleuren trok Jongstra aan in het werk, vooral omdat de kleur zwart uit allerlei kleuren is opgebouwd. Kleuren die volgens Jongstra steeds meer verdwijnen uit ons landschap. Met haar Guernica de la Ecología nodigt Jongstra ons uit om aandacht te hebben voor alles dat ons omringt en onze omgeving bepaalt.

Studio C X Claudy Jongstra

De oudbouw van Museum Kranenburgh zal gedurende de presentatie van Guernica de la Ecología worden ingericht als educatieve atelier waar het werk van Claudy Jongstra tot leven komt. In deze ruimte staat het maakproces van Jongstra centraal, er is film en fotografie te zien, en je vindt er materialen waar je zelf mee aan de slag kunt. In deze ruimte staan werktafels waar bezoekers doorlopend kunnen werken aan een wollen kleed. Iedereen kan een stukje wol bewerken en toevoegen aan het kunstwerk waardoor het steeds langer wordt. Uiteindelijk zal dit kleed ook opgehangen worden.

Beeld: Claudy Jongstra, Guernica de la Ecologia, 2021. C/o Pictoright, Amsterdam, 2023