Tentoonstellingen aanmelden

Cloisonné – Marie Kuyken

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Marie Kuyken (1898–1988) is een van de meest onderbelichte ontwerpers uit ons land. Niet in de laatste plaats omdat maar weinig van haar kleurrijke en fantasievolle ‘cloisonnépanelen’ zijn overgeleverd. Tot recent. Dankzij speurwerk kwamen er verschillende boven water. Kunstmuseum Den Haag brengt, voor het eerst sinds honderd jaar, ongeveer twintig van deze bijzondere panelen samen in de kleine tentoonstelling Cloisonné – Marie Kuyken.

Deze zogenaamde ‘cloisonnépanelen’ zijn gemaakt in de periode 1918-1922 door het Haarlemse familiebedrijf van Wilhelm A. Kuyken Jr. Deze kleine firma, opgericht in 1904, is aanvankelijk gespecialiseerd in de productie van koperbandstempels en drukplaten voor het bedrukken van textiel, linoleum en behangselpapier. Wanneer tijdens de Eerste Wereldoorlog de opdrachtenstroom uit omringende landen droogvalt, wordt Kuyken gedwongen een product te ontwikkelen waarmee hij zich direct op particulieren kan richten. Bijgestaan door zijn zwager, de beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, besluit hij om de techniek van het hameren en ponsen van vlakke koperen strips in hout te gebruiken voor het maken van decoratieve panelen en doosjes.

Beeld: Bloemen(detail) ontwerp november 1918, eerste uitvoering maart 1919, triplex, koperstrips, gips, gelatine, waterverf, Kuyken Private Archives

Van 12 jun 20 21

t/m 17 okt 20 21