In het project Collecting the City (2021-2025) ‘verzamelt’ het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen in Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.

30 jaar Bijlmerramp.
Waar was jij op 4 oktober 1992? Op 4 oktober 2022 is het precies 30 jaar geleden dat een Boeing 747 neerstortte op flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen in de stad van vandaag nog steeds met zich meedragen. Samen met Imagine IC, een in Zuidoost gevestigde erfgoedinstelling, ging het Amsterdam Museum de afgelopen maanden in gesprek met Amsterdammers over de ramp. De expositie gaat over het gevoel die Amsterdammers bij de ramp hebben, hoe zij herdenken vormgeven en de manier hoe verschillende generaties dit trauma samen verwerken. Tekeningen van basisschoolleerlingen van toen geven in de tentoonstelling inzicht hoe kinderen deze gebeurtenis ervaren hebben.

Club RoXY.
Een ode aan de Roxy en performing artist Zubrowka getoond door de huisfotograaf van de Roxy: Cleo Campert. Club RoXY, de iconische Amsterdamse house- en technoclub brandde in 1999 af. In een installatie deelt zij haar herinneringen aan de club die in de jaren 80 en 90 een paradijselijk toevluchtsoord was voor eenieder die wilde ontsnappen aan de grijze buitenwereld. Een fotoreeks, troon en kijkdozen bieden een overzicht van Zubrowkas flamboyante verschijningen en humorvolle performances die de vrije geest van de nachtblub belichaamde.

Museum om de hoek #2: Operatie wonen.
In de laatste drie ruimtes van Collecting the City vindt opnieuw een bijzondere samenwerking plaats met ‘Museum de Hoek’ waar 23 buurtmusea uit Amsterdam in wisselende samenstelling kleine tentoonstellingen maken. Ditmaal maken Museum Amsterdam Noord, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesterenmuseum en Borneo Architectuurcentrum samen een tentoonstelling waarin vanuit het heden teruggeblikt wordt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Het resultaat is een kritische reflectie op de huidige woonsituatie in de vier Amsterdamse wijken waar de buurtmusea gevestigd zijn – Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied.