Het project Conrad Schnitzler – “Sometimes it turns into music”, bestaande uit een tentoonstelling en een festivalprogramma, wil het omvangrijke oeuvre van Conrad Schnitzler (* 1937 in Düsseldorf, † 2011 in Berlijn) artistiek inventariseren en herdefiniëren.

De tentoonstelling brengt de audiovisuele werken van de beeldhouwer, musicus, componist, video-, performance- en conceptuele kunstenaar samen en maakt ze tastbaar in de zijverlichte hal van de Kunsthalle. Het festivalprogramma nodigt de metgezellen en opvolgers van de kunstenaar uit om in de ruimtes van de Kunsthalle te interveniëren en zijn werk te contextualiseren en te overdenken door middel van lezingen, installaties, performances, screenings en concerten.

Tot op de dag van vandaag wordt Schnitzler wereldwijd vereerd als een pionier van de elektronische muziek, hoewel hij zelf geen muziek wilde maken en de commerciële marketing van zijn werk streng afwees. Zo ontwikkelde zich rond hem een levendig internationaal netwerk dat de vrije circulatie, reproductie en heruitvoering van zijn geluids- en beeldgetuigenissen propageerde en realiseerde. Schnitzlers artistieke nalatenschap wordt nu voor het eerst samen met de artistieke gemeenschap rond Schnitzler institutioneel geëerd.

Deelnemende kunstenaars:
Conrad Schnitzler, Noemi Büchi, Cengiz Mengüç, Ken Montgomery, Ulrike Rosenbach, Wolfgang Seidel, Nika Son, Tolouse Low Trax, Keiko Yamamoto en vele anderen.

De tentoonstelling is samengesteld door Stefan Schneider (kunstenaar/muzikant) en Linnea Semmerling (IMAI Foundation – Inter Media Art Institute) in samenwerking met Gregor Jansen en Alicia Holthausen (beide Kunsthalle Düsseldorf).