Tentoonstellingen aanmelden

Couplet 2.0 – Jessica van Deursen en Rens Weustink

Concordia, Enschede

Enschedeër Rens Weustink gaat drie maanden lang samen met kunstenares Jessica van Deursen aan de slag om iets gaafs te maken. Op maandag 10 december ontmoeten zij elkaar voor het eerst in Expo 4  voor ons nieuwste project: Couplet 2.0.

Kunstenaar en inwoner in gesprek
Bij Concordia mag je vinden van kunst wat je wilt. Dat betekent dat elke mening ertoe doet, die van de kunstenaar net zoveel als die van de kunstleek of de kunstkenner. Een kunstenaar vindt iets van kunst. Een bezoeker van een museum of galerie vindt iets van kunst. Is het ‘tzelfde wat ze vinden, of verschilt de mening enorm? Juist het verschil in meningen en het gesprek erover, maakt ruimte voor nieuwe ideeën over kunst en maakt de kunst voor iedereen vanzelfsprekend.

In Couplet 2.0 worden een kunstenaar en een inwoner van Enschede aan elkaar gekoppeld. Ze gaan met elkaar in gesprek over de kunst. Wat vind jij, en wat denk jij? Waarom maak jij wat je maakt, en waarom bezoek jij wel of niet een tentoonstelling? Wat zou je graag willen zien van de ander?

Resultaat: een expositie
Welke vragen de ontmoeting ook oproept, het resultaat is een expositie. Misschien met werk van de kunstenaar, misschien met werk dat de inwoner en de kunstenaar samen hebben gemaakt of samen hebben uitgekozen. Misschien vindt de expositie plaats bij Concordia, misschien in de huiskamer van de inwoner. De invulling van zowel het werk als de tentoonstelling, worden gedurende het project helemaal door het Couplet 2.0 – duo bepaald.

Waarom Couplet 2.0
Couplet 2.0 is een nieuw project van Concordia, dat aansluit bij het jaarthema van 2019 ‘ontmoeten en ontdekken’. Het project gaat over contact tussen de kunstenaar en het publiek en benadrukt dat mensen kunst mogen ervaren op hun eigen manier. Al lijkt het voor sommige mensen dat de kunst ver van ze af staat; kunst is onderdeel van de samenleving, net zoals ook de kunstenaar dat is. Bedenk maar eens, een kunstenaar doet ook gewoon boodschappen bij de Albert Heijn, moet boetes betalen bij de bieb,schilt de aardappels en stuurt de kinderen naar dezelfde school als jij en ik.

Doe je ook mee?
Deze eerste editie van Couplet 2.0 loopt drie maanden. Daarna volgen er nog twee, met andere kunstenaars. Ben jij geïnteresseerd in kunst en wil jij net als Rens samen met een kunstenaar een tentoonstelling maken? Meld je aan! Stuur een e-mail naar programmeur Petra Boonstra op doemee@concordia.nl met daarin een korte tekst waarin je uitlegt waarom jij mee wilt doen, wat jouw algemene idee is over beeldende kunst (let op, hierin is dus geen goed of fout. Het gaat enkel om jouw insteek zodat we een goede match kunnen maken met de kunstenaar), je opleiding of werk en je geboortedatum. Alles bij elkaar maximaal 1000 woorden.

De spelregels
De bedoeling is dat de kunstenaar en jij elkaar minstens twee keer per week treffen in de torenkamer van Concordia om dingen door te nemen. Die momenten spreken jullie samen af, je zult dus twee keer per week een middag of avond beschikbaar moeten zijn. We vragen een open houding. Ook al heb je niet heel veel met kunst, de bedoeling is niet je te begeven in een zware discussie maar om een open en vriendelijk gesprek te hebben met de ander, waarin wederzijds respect voor en interesse in elkaars ideeën een vereiste is.

Het project begint op 10 december en duurt drie maanden. In die tijd ontmoet je elkaar, bespreek je de kunst en bedenk je samen een tentoonstelling. Die tentoonstelling vindt plaats binnen deze drie maanden. In totaal vindt het project drie keer per jaar plaats, steeds met een andere kunstenaar en een andere inwoner.

De kunstenaars
De kunstenaars die meedoen aan dit project zijn Jessica van Deursen, Daan Samson en Esmay Groot Koerkamp. Voor de eerste editie van couplet 2.0 gaat Jessica aan de slag.

Jessica is een performance kunstenaar, in 2012 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ze vertelt: “Laagdrempeligheid en spanning sluiten elkaar niet uit in de kunst, wat mij betreft. Ik wil kunst maken voor iedereen. Als performance kunstenaar is mijn werk sociaal: zonder de interactie met de toeschouwer of toevallige passant – zijn verbazing, verwondering en soms zelfs verbolging – bestaat mijn werk niet. Ik zie mijn werk als interventies: belevingen die het brein hacken zodat we even niet langer ‘rationeel’ kunnen begrijpen wat er nu gebeurt, zodat we gedwongen worden mee te gaan in een intuïtieve flow.

Jessica: “Ik ben ontzettend benieuwd met wie ik voor Couplet 2.0 samen mag gaan werken. Hopelijk met iemand die op het eerste oog een compleet ander leven heeft dan ikzelf. Want dan kan de overwinning als het lukt om samen een tof werk te realiseren, alleen maar groter zijn!”

Beeld: Jessica van Deursen

Van 9 dec 20 18

t/m 16 mrt 20 20