Een sprookje, een hallucinatie, een droom: het werk van Salvador Dalí is altijd een ervaring. Op doek al, maar zéker bij deze expositie, Dalí: The Endless Enigma. De psychedelische kunstwerken van een van de meest grandioze kunstenaars aller tijden komen in Fabrique des Lumières van álle kanten op je af, begeleid door de muziek van Pink Floyd.

Dalí’s fantasiewereld is om je aan over te geven. Eentje met hyperbolische schepen en onwerkelijke wezens. De truc is om te verdwalen, te kijken, te luisteren en – vooral – te beleven. Eerder is deze expositie te zien geweest in de Gala-Salvador Dalí Foundation in Figueres, het Dalí Museum in Florida, het Reina Sofía Museum in Madrid en MoMA in New York. Nu is het de beurt aan de Westergasfabriek in Amsterdam.

In deze productie – gemaakt door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi – komen alle facetten van de kunstenaar aan bod. Van zijn impressionistisch en kubistisch geïnspireerde werken tot het mystieke en uiteindelijk zijn surrealistische periode. Dertig jaar na zijn dood is het werk Dalí nog steeds een ontsnapping uit het hier en nu. En zoals hier zag je het nog nooit.

Beeld: © Culturespaces – Maikel Thijssen, beeldbewerking door Edwin Veer