Tentoonstellingen aanmelden

Dana Lixenberg – Imperial Courts

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Imperial Courts is een drie scherms video-installatie van 69 min. van de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg (1964, Amsterdam). Het werk is de laatste schakel in het grotere project van dezelfde naam waarin Lixenberg tussen 1993 en 2015 aan de hand van foto’s, een webdocumentaire en audio opnamen het leven heeft vastgelegd in Imperial Courts, een wijk in South Central Los Angeles.

De video dompelt de kijker onder in het dagelijks leven van de bewoners via met elkaar verbonden scènes die zich langzaam ontvouwen op de drie schermen. Min of meer dramatische gebeurtenissen en spel worden zonder enige vorm van sensatiedrang of spektakel afgewisseld met routineuze handelingen en banale situaties. Op indrukwekkende wijze toont Lixenberg de vanzelfsprekende continuïteit van het leven binnen een gemeenschap die vaak als buitenissig en extreem wordt beschouwd.

Beeld: Dana Lixenberg, ‘Imperial Courts’, 2015. Synchronised 3 channel HD video 1080 p 23.98 colour, 3.0 L,C,R surround sound 69 minutes. Met dank aan de kunstenaar en GRIMM Amsterdam / New York

 

Van 29 feb 20 20

t/m 9 aug 20 20