Op 15 juni as. opent Museum Veere de nieuwe presentatie Robbert Das: Da’s in Perspectief die in het teken staat van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das en maritiem kunstenaar Ludo van Well. Deze tijdelijke presentatie toont een breed oeuvre van het werk van Robbert Das, samen met afgeleide scheepsmodellen door kunstenaar Ludo van Well. Da’s in Perspectief is te zien in de Museum Veere / De Schotse Huizen van 15 juni t/m 3 november 2024 aan de Kaai 25-27 in Veere.

Van jongs af aan maakte Robbert Das (1927), samen met zijn tweelingbroer Rudolf (1927-2020), een grote verzameling van opengewerkte perspectieftekeningen van onder meer de scheep- en luchtvaart. Vanaf 1966 publiceerden de gebroeders Das hun toekomstvisies op onder andere stedenbouw en transport. Sommige van hun ideeën en voorspellingen zijn later ook daadwerkelijk zichtbaar geworden. Beide broers hadden hun eigen voorkeur. Robbert volgde vooral zijn grote liefde voor de maritieme wereld, voor oude, nieuwe en toekomstige scheepvaart.

De presentatie is samengesteld door Dimp Nelemans en Ludo van Well van de Stichting Maritime Art & Design. De brede collectie van kunstwerken is een feest van herkenning voor vele watersporters, jachtbouwers en lezers van het brede scala van (inter-) nationale watersportbladen, zoals de Waterkampioen, Spiegel der Zeilvaart, het Duitse blad Yacht en het Franse Voiles et Voiliers. Maar ook voor belangstellenden van maritieme historie of techniek is Robbert Das een bekende naam. Niet voor niets is hij deel van ons nationale maritiem erfgoed.