Met 16 schilders uit vier generaties – van Johannes Hermanus geboren in 1778 tot Gerardus Johannes overleden in 1956 – is de familie Koekkoek misschien wel de grootste schildersfamilie uit de kunstgeschiedenis. Deze zomer zijn in drie Nederlandse musea tentoonstellingen te zien over dit unieke schildersgeslacht.

1 familie, 4 generaties, 16 kunstenaars

In Museum Flehite wordt de gehele Koekkoek stamboom getoond. Anders gezegd: er zijn van elk van de 16 schilders Koekkoek één of meer werken geëxposeerd. Tezamen levert dat een representatief beeld op van de verschillende stijlen en genres binnen de romantische schilderkunst van vier generaties Koekkoek.

Koekkoeks door heel Nederland

Museum Staal in Almen toont onder meer werk van de beroemdste telg uit de
familie, Barend Cornelis, in de tentoonstelling Bomen over Bomen.  Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet laat werk zien van de Koekkoeks die rond de Zuiderzee werkten en met name maritieme onderwerpen schilderden. Ten slotte is in Ede, bij kunsthandel Simonis & Buunk, een ruime selectie werk  van deze bijzondere schildersfamilie te zien.

B.C. Koekkoek Haus in Kleef

De musea konden gebruik maken van diverse werken uit de collectie van het tot 2024 gesloten B.C. Koekkoek Haus in Kleef. Daarnaast stelde kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, onder meer gespecialiseerd in de schilderkunst van de Romantiek, een groot aantal Koekkoeks ter beschikking voor dit gevarieerde museale drieluik.

Beeld: Hermanus Koekkoek (1815 – 1882). Een stevige bries aan Hollandse kust met dorp in het verschiet, olieverf op doek, bruikleen collectie Simonis & Buunk, Ede