Tentoonstellingen aanmelden

De blinde vlek – Jofke® (locatie: Gemeentehuis Goirle, Goirle)

Jofke, Tilburg

De blinde vlek is een deel van het netvlies achter in het oog waar de oogzenuw het oog verlaat. De blinde vlek van Eelco Klis uit Dongen is op jonge leeftijd gaan ‘zweven’, waardoor hij erlangs moest kijken. Door het afsterven van de staafjes en kegeltjes in zijn ogen werd hij kleurenblind en vervaagden contouren van vormen. Ondertussen is zijn restvisus wazig en grauw door de staar. Door de nystagmus trillen zijn ogen, omdat zij continu naar licht en informatie zoeken. Met andere woorden: Eelco is blind.

Jofke® heeft fotogrammen gemaakt waarbij het zicht van Eelco het uitgangspunt is. Deze foto’s zijn een op zich staand beeld geworden waarbij de toeschouwer zijn eigen verhaal kan maken. De titel van deze fotoserie verwijst ook naar de blinde vlek die ziende mensen hebben, gezien zij vaak selectief en oppervlakkig kijken. De ervaring van Jofke® is dat mensen met een visuele beperking over het algemeen beter kijken dan ziende mensen. Zij voelen, vragen en duiken in de materie. De vraag is dus: wie heeft er nu een blinde vlek?

Corrie Balemans is haar hele leven blind. Zij ziet geen beelden in gedachten, maar denkt in herinneringen, geluiden, smaken, geuren, associaties en ze kijkt met haar handen.
In tegenstelling tot de visuele waarneming waarbij direct een compleet beeld gevormd wordt, bestaat haar wereld uit fragmenten die beetje bij beetje een geheel vormen. Zonder te weten wat ze voor zich had, bekeek Corrie 5 beelden van Jofke® en vertelde wat zij zag.

‘Wij zijn waarnemer van onze eigen werkelijkheid en onze waarnemingen beïnvloeden onze werkelijkheid. Alles kan er anders uit zien afhankelijk van het perspectief. Bekijken we zaken vanuit een ander perspectief, dan worden voorheen onzichtbare zaken zichtbaar,’ Jofke®

– Opening: vrijdagavond 16 maart om 19.30u.
– Extra openstelling: zondag 8 april 12.00-15.00u.
Beide dagen is er passende live muziek aanwezig.
– Verder is de expositie te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: https://www.goirle.nl/openingstijden.html

Van 16 mrt 20 18

t/m 18 apr 20 18