Tentoonstellingen aanmelden

De bom – 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki

Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Zijn die effecten na 75 jaar nog te zien? Inwoners uit Nagasaki en Hiroshima vertellen over de impact van de bom op hun omgeving. Door bijzondere bruiklenen van Nagasaki City en the Hiroshima Peace Memorial Museum is het mogelijk om, voor het eerst in Europa, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.
Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in Azië tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.
Naast het historische verhaal over de militaire en politieke achtergronden, ligt de nadruk op de persoonlijke verhalen in de tentoonstelling. Voorwerpen zoals een horloge dat stil is blijven staan op het tijdstip van de explosie, verbrande kleding en versmolten muntjes, tonen het effect van de bom. Indrukwekkende foto’s, films, kindertekeningen en interviews vertellen de verhalen van slachtoffers en nabestaanden. Zo vormt het bekende verhaal van de 12-jarige Sasaki Sadako, die duizend kraanvogels vouwde in de hoop op beterschap, een symbool voor de overlevenden van de explosie. Een hedendaagse kijk op deze historische gebeurtenis wordt gegeven door kunstenaars door middel van foto’s, sculpturen, schilderijen en stripboeken. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bom hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram die als krijgsgevangene gedurende de oorlog in Nagasaki heeft vastgezeten. In deze tentoonstelling zie je, na 75 jaar, de impact en gevolgen van de bom.

Van 25 sep 20 20

t/m 14 feb 20 21