Tentoonstellingen aanmelden

De botanische revolutie

Centraal Museum, Utrecht

Tip van Museumtijdschrift:

Wat hebben een verweerde trampoline, een landschap van Vincent van Gogh en een zaal vol gebroken Coca-Cola flesjes met elkaar gemeen? Hoewel deze werken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, bieden ze elk een andere kijk op de relatie tussen mens en natuur. Deze symbiose bestaat al eeuwenlang, maar de verhoudingen liggen telkens anders – en dat is precies wat het Centraal Museum via een bonte mix van oude en hedendaagse kunstwerken laat zien.
In verschillende zalen reflecteren kunstenaars waaronder Elspeth Diederix, Albrecht Dürer en Patricia Kaersenhout op thema’s als het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering, waarbij de rol van de mens als rode draad door de tentoonstelling loopt. Het meenemen van een zaalboekje is noodzakelijk, maar ook confronterend: wie het leest zal zich ervan bewust worden dat de flora en fauna constant worden bedreigd door menselijke activiteiten – een vruchtbaar spanningsveld dat door het museum treffend in beeld is gebracht.

Zaaloverzicht met ‘Vignette’ van Kerry James Marshall, 2003 en ‘De zondeval’ van de meester van Barnabas, ca. 1550-1560, foto: Gert Jan van Rooij

De tuin spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Het is een plek die geassocieerd wordt met harmonische idylle, een plek waar de cyclus van het leven tot uiting komt, een plek voor contemplatie, rust van dagelijkse hectiek en beslommeringen. Vooral in deze tijden van thuisblijven is een sterke hang naar een eigen stukje groen te merken.

De botanische revolutie – Over de noodzaak van kunst en tuinieren vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Beeld: Tetsumi Kudo, ‘Pollution–Cultivation–Nouvelle écologie (Grafted Garden)’, 1971, foto: Gert Jan van Rooij

Van 11 sep 20 21

t/m 9 jan 20 22