de/cipher
Over het semiotische samenspel van versleutelen en ontcijferen en de vertaling daarvan in lijnen, vormen, kleuren, patronen, tekens, symbolen.

Communicatie vindt voortdurend en op vele manieren plaats via allerlei soorten tekensystemen. Gecodeerde tekens zoals letters, cijfers en symbolen zijn dragers en beelden /uitdrukkingen van informatie. In aansluiting op het onderwerp van de tentoonstelling verwijst de titel naar het concept van ‘de/cipher’, waarin de raadselachtige, mysterieuze, zelfs onbegrepen versleutelde informatie doorklinkt voorbij de codering.
Deze tentoonstelling verkent het concept van ‘cipher’ door werken van kunstenaars die werken met de visuele en auditieve aspecten van taal en haar semiotiek/semiotische eigenschappen. In combinatie met een levendige randprogrammering met performances, séances en lezingen, wordt het begrip cipher van alle kanten belicht. De tentoonstelling zal werken tonen van kunstenaars van zeer uiteenlopende generaties die nog niet eerder in Amsterdam, en/of Nederland te zien zijn geweest. Onlangs is ‘de/cipher’ in gkg (Gesellschaft für Kunst und Gestaltung) Bonn te zien geweest en werd geconcipieerd door curator Susannah Cremer Bermbach.

Deelnemers
Marjorie Welish, José Heerkens (*1951, NL) Johanna Reich (*1977, DE),
Gracia Khouw (1967 NL).

Daarnaast komt het akoestische aspect van taal aan de orde met performances van Jane Brucker / Jeremy Wasser (USA) – ‘Unravel Project’ met trui en zang, Paul Goede (NL) – ‘Mental Séances’, en Timo Berndt (DE) – lezing over geluidsgedichten van Kurt Schwitters tot John Cage.