Voor de expositie over moderne slavernij werkt de Oude Kerk samen met International Justice Mission (IJM) en beeldmaker Daisy Ranoe. Van 18 maart t/m 14 september 2024 is hun tentoonstelling De Dicht-bij-je-bed-show: Daisy Ranoe en IJM over moderne slavernij in de noordbeuk van de kerk te zien.

Moderne vormen van slavernij dringen door in elk aspect van onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan dwangarbeid in de (land-)bouw of huishoudelijk werk, seksuele uitbuiting maar ook gedwongen (kind-)huwelijken en orgaanhandel. Ongeveer 50 miljoen kinderen, vrouwen en mannen leven nog in een toestand van moderne slavernij. In de tentoonstelling ontdekken wij het gezicht achter deze cijfers.

Slavernij zit verweven in onze kleding, verpakt in onze elektronica en verwerkt in ons eten. Voor het fabriceren van veel dagelijkse producten worden namelijk mensen ingezet die onder de meest vreselijke omstandigheden moeten leven en werken. Uitbuiting, mishandeling en seksueel misbruik zijn aan de orde van de dag. In het Westen houdt vrijwel ieders consumptiegedrag deze plaag van geweld tegen de meest kwetsbaren in stand, bewust of onbewust. Hoe? Dat laat deze tentoonstelling zien. Moderne slavernij is geen kwestie van ver-van-je-bed, maar een heuse Dichtbij-je-bed-show.