Ontdek de geschiedenis van de drukkunst.Ga ook zelf aan de slag. Hoe wordt grafische kunst gemaakt? In De Drukwerkplaats worden regelmatig workshops gegeven onder leiding van professionele kunstenaars. Ook de allerkleinsten kunnen met stempels hun eigen ‘drukkunstwerk’ maken. De data voor de workshops worden binnenkort bekend gemaakt.

Een korte historie

Tot circa 1810 werden alle hoogdrukvormen afgedrukt op de handdegelpers, die Gutenberg 350 jaar eerder voor het drukken van boeken geconstrueerd had. Het te bedrukken papier werd met een vlak drukelement, de degel, tegen de ingeïnkte drukvorm geperst, waarvoor ook bij een bescheiden drukoppervlak een forse kracht nodig was. Voor diepdruk gebruikte men al even lang een plaatpers en Senefelder, de uitvinder van de lithografie, moest, omdat de kalkstenen drukvormen makkelijk braken, iets nieuws bedenken, de galgpers.

Vroeg in de 19de eeuw heeft men de eerste snelpersen voor hoogdruk gebouwd, die weldra door stoomkracht aangedreven werden en vervolgens geautomatiseerd zijn. Het contact van de drukker met de afzonderlijke afdrukken ging daarbij verloren.

Circa 1865 zijn de eerste hoogdruk-rotatiepersen geconstrueerd. De diepdruk heeft tot het begin van de 20ste eeuw op een machinale pers moeten wachten. In die tijd is ook de indirecte vlakdruk, de offsetdruk, opgekomen.

Beeld: Grafische werkplaats, Museum Heerenveen