Tentoonstellingen aanmelden

De Flevowand

Batavialand, Lelystad

Vanaf heden is de Flevowand te bezichtigen in Batavialand. Een uniek handwerk! De Flevowand is een kleed van zestig meter met geborduurde historische scènes. Over zestig meter ontrolt zich de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot de 21ste eeuw voor de ogen van de kijker.
Veertigduizend zoek-, ontwerp- en borduururen zitten in de Flevowand. Veertien jaar is er onafgebroken gewerkt aan de Flevowand door gemiddeld 25 borduursters uit Biddinghuizen. De makers van de Flevowand hebben een enorm onderwerp aangepakt. Door de keuze van dramatische momenten uit de geschiedenis van de Zuiderzee, kan met de vorming van dit gebied worden terugzien op de wand. Het doek is verdeeld in drie lagen. In de bovenste laag vinden we de een tijdsaanduiding en de titels van taferelen. De midden laag bevat de verhalende scènes en is chronologisch opgezet. De onderrand vormt een toelichting op de historische scènes.
De detaillering van het borduurwerk is verbluffend. Er is dieptewerking terug te zien op het kleed, voornamelijk bereikt door gebruik van kleurwisselingen en variaties in steken. Ook door het verfijndere materiaal is veel mogelijk in detaillering en variatie. Het is een uniek kleed, welke je gezien moet hebben!

Van 16 jun