De plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte spreken tot de verbeelding. Zo ook voor de hedendaagse kunstenaar Marcel van Eeden (Den Haag, 1965). Hij liet zich inspireren door Van Goghs tekening Gasfabriek uit 1882.

Kunstenaar Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) heeft altijd veel bewondering en belangstelling gehad voor Vincent van Gogh. Voor deze tentoonstelling neemt hij slechts één werk van Van Gogh als uitgangspunt voor zijn houtskooltekeningen: de Haagse tekening Gasfabriek uit maart 1882.

Van Eeden maakt zijn houtskooltekeningen altijd naar bestaand materiaal dat dateert van vóór zijn geboortejaar om vat te krijgen op gebeurtenissen en plekken. Hij combineert dat met (flarden) tekst uit dezelfde periode, die hij gebruikt als beeldelement in zijn werk.

Van Goghs tekening van de gasfabriek in Den Haag is voor Van Eeden een logische keuze: zijn geboortegrond Den Haag speelt een belangrijke rol in zijn werk. Ook is zijn appartement vlakbij de oorspronkelijke locatie van de inmiddels afgebroken gasfabriek.

Beeld: Vincent van Gogh, Gasfabriek, 1882