Van routekaarten van de ANWB en de iconische Kip-caravan tot baden in Scheveningen en bikini’s aan de Costa del Sol: aan de hand van allerlei ontwerpen neemt De Grote Vakantietentoonstelling je mee in de designgeschiedenis van de Nederlandse vakantieganger.

De vakantie is een fundamenteel onderdeel van onze materiele cultuur en identiteit. Wat is er Hollandser dan met de caravan naar de camping in Frankrijk? Hoe wij vakantie vieren, laat zien wie we zijn. Het toont de Nederlandse volksaard, onthult onze verlangens, vergroot het contrast met, maar reflecteert ook, ons dagelijkse leven. Tegelijkertijd grijpt toerisme in op het landschap en de cultuur van bestemming, en verandert deze onherroepelijk. Of we het nu doorhebben of niet, de beleving van onze vakantie wordt in grote mate beïnvloed door ontworpen objecten en het ontworpen landschap waarin we ons begeven. Denk maar eens aan alle vakantiebestemmingen, luxe hotels, vakantieparken of ski-resorts. Of aan de tenten, koffers, skipakken en badkleding die we nodig hebben op vakantie. Maar ook aan alle uitjes die je op je reis onderneemt zoals het bezoeken van de ‘lokale’ markt, de ‘lokale’ gemeenschap of de ‘lokale’ natuur. En niet te vergeten natuurlijk de souvernirs !

De Grote Vakantietentoonstelling is een designreis door de vakantiegeschiedenis en een onthullend inkijkje in de Nederlandse volksaard.

Beeld: Kip Kuiken, jaren 60. Foto Kip Caravans