De Kerk van Morgen is een fototentoonstelling over het hergebruik van monumentale kerken in Nederland die geheel of gedeeltelijk hun kerkelijke functie hebben verloren. De tentoonstelling laat tien voorbeelden zien van kerken die een multifunctioneel gebruik hebben gekregen, zoals voor exposities, prijsuitreikingen, muziekuitvoeringen en beurzen. Ook worden tien voorbeelden getoond van kerken die geheel zijn ingericht voor één nieuwe functie (monofunctioneel), zoals boekwinkel, hotel of wonen.

De verschillen zijn groot! Maar altijd zijn de kerken heringericht met veel respect voor het oorspronkelijke kerkgebouw, zijn vaak monumentale vormgeving en geschiedenis.

De tentoonstelling is bedoeld om te laten zien hoe een herinrichting plaats kan vinden en hoe ontwerpers daarmee om kunnen gaan. De tentoonstelling levert daarmee inspiratie voor de vele kerken die de komende jaren nog vrijkomen en waarvoor een nieuwe functie moet worden gevonden.

Deze informatieve expositie is – zeer toepasselijk – te bezichtigen in de Hoogbouw van Museum Nagele: een expositieruimte die tot 1998 als kerkzaal in gebruik was.

De foto`s op de panelen zijn bijna allemaal gemaakt door Peter H. Toxopeus.

De tentoonstelling is gemaakt door het AIA (Architectuur Informatiecentrum Alkmaar). De bruikleen voor Museum Nagele is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordoostpolder.

Beeld: Peter H. Toxopeus