In archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum is op vrijdag 10 november de nieuwe tentoonstelling ‘De Makers van Holland | 900-1300’ geopend. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe onze voorouders in 400 jaar tijd de basis hebben gelegd voor het ‘Holland van nu’.
Hollandse vergezichten
Van moeras tot landbouwgrond, van dreigende zee tot stevige dijken en van kleine nederzettingen tot groeiende steden; tussen 900 en 1300 hebben de ‘Makers van Holland’ het landschap gevormd. De sloten, dijken en dorpen van nu liggen vaak nog op de plaats waar zíj ze hebben aangelegd. Een eeuwenoude sikkel, een keerploeg, een paardentuig en andere werktuigen vertellen in deze nieuwe tentoonstelling het verhaal van hoe onze voorouders de basis hebben gelegd voor onze huidige Hollandse vergezichten.
Maak kennis met de Makers
In het jaar 900 was het land dat wij nu ‘Holland’ noemen namelijk niet veel meer dan een smalle strook duinen langs de Noordzee. Vierhonderd jaar later was het landschap onherkenbaar veranderd en woonden er zo’n 200.000 mensen in dit gebied. Wie waren zij precies? Onderzoekers hebben ruim honderd skeletten onderzocht van mensen die tussen 900 en 1300 in Holland leefden. Via gezichtsreconstructies en vondsten als een schoen waarvan de neus is afgesneden en een rammelaar om kwade geesten af te schrikken, maak je in de tentoonstelling kennis met de wereld van deze boeren, monniken, schipperskinderen, handelszonen en andere ‘Makers van Holland’.
Bijzondere vondsten
Hoe het dagelijks leven van de bewoners van het Holland tussen 900 en 1300 eruit zag weten we onder andere dankzij archeologische vondsten. Objecten als een zonnewijzer van leisteen, een dobbelsteen van been, een vlechtwerktuig van bot en een bronzen schrijfstift tonen hoe de Makers van Holland zich oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen eigen maakten. Andere vondsten zoals een rijkversierde waskom, een bijzonder kelkglas, zeldzame vloertegeltjes, maar ook de bekende sarcofaag uit Barsingerhorn geven een kijkje in het leven van de Makers van Holland.
Beeld: Campagnebeeld