Robert de Hartogh (1942-2022) portretteerde vanaf de jaren zeventig jonge Marokkaanse arbeidsmigranten. Hij fotografeerde hen in Goudse fabrieken en pensions, en bij de gezinnen thuis. Khalid Amakran (1991), zelf zoon van een arbeidsmigrant,  zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.

De tentoonstelling omvat de zoektocht naar een eigen identiteit zien van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou? ‘Bnadem’ is het Marokkaans-Arabische woord voor ‘mens’ en betekent letterlijk ‘zoon van Adam’. In de Marokkaanse cultuur ben je dus onderdeel van iets wat groter is dan jijzelf. Heel anders dan het Nederlandse ‘individu’, dat juist ‘ondeelbaar’ betekent.

De Mix Nederland | Bnadem is de Zuid-Hollandse editie van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen op verschillende plaatsen in Nederland. Op elke plek laat een andere hedendaagse Nederlandse fotograaf zich inspireren door een historische fotocollectie. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: in Museum Gouda en (tot 19 juni 2023) op NS-station Gouda.

Onbedoeld vormt Bnadem een postuum eerbetoon aan Robert de Hartogh, die tijdens de voorbereidingen eind 2022 plotseling overleed. Hij en Khalid Amakran hebben intensief samengewerkt om deze dubbeltentoonstelling samen te stellen.

De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en Nederlands Fotomuseum.

Beeld: Mohamed, Khalid & Zoulikha voor De Mix Nederland – Bnadem, Khalid Amakran 2022, Rotterdam.

Kaaspakhuis - 1977, Gouda, Robert de Hartogh, Nederlands Fotomuseum.
Mehdi, Maher, Anis & Sami voor De Mix Nederland | Bnadem © Khalid Amakran, 2023.