Tentoonstellingen aanmelden

De Nieuwe Kunst

Museum Kennemerland, Beverwijk

Museum Kennemerland toont een overwogen selectie uit de unieke collecties van Potterie Kennemerland Velsen (1920-1942) en Handtapijtknoperij Kinheim (1910-1973). Beide collecties
behoren tot de kerncollectie van Museum Kennemerland. De presentatie toont de vernieuwingen die rond 1900 ontstaan in de Nederlandse kunstnijverheid en architectuur: de Nieuwe Kunst. Beide bedrijven zijn begin 20ste eeuw, gevestigd in Beverwijk. Ze werken met vooraanstaande ontwerpers vanuit waarden als: eerlijk materiaalgebruik, bruikbaarheid, helder kleurgebruik, motieven ontleend aan de natuur en abstracte/geometrische ontwerpen.
De geselecteerde objecten vertonen overeenkomsten en samenhang in stijl en uitvoering. Het geheel wordt voorzien van informatie over de tijdgeest en de nieuwe stijlen Jugendstil, Art Deco, de Stijl. Voor dit project werkt Museum Kennemerland samen met drie kunstenaars van het kunstenaarscollectief Studio O in Beverwijk. Zij denken mee over inrichting en vormgeving en maken eventueel werk dat in de presentatie verweven wordt.
De ontwerpers geven aan dat de serie schetsontwerpen van Frits Spanjaard een mooie aanvulling lijkt. Het versterkt de presentatie van het geselecteerde tapijt van Frits Spanjaard. Bovendien verbindt het de ontwerpen van Spanjaard en de keramische ontwerpen van o.a. Eelkse Snel.

Van 1 okt 20 20

t/m 1 aug 20 21