Vanaf maandag 20 maart zijn de twaalf winnende werken van de tv-wedstrijd De Nieuwe Vermeer (Omroep Max) te zien in het Mauritshuis in Den Haag en Museum Prinsenhof Delft. Zes weken lang brachten zowel amateur- als professionele kunstenaars uit heel Nederland zes verdwenen werken van Johannes Vermeer weer tot leven. De deelnemers van het programma streden tot en met zondag 19 maart in twee categorieën: de meester-schilders en de vrije categorie. Waar de meester-schilders zo dicht mogelijk bij de stijl van Vermeer moesten blijven, kregen de deelnemers uit de vrije categorie juist de vrijheid om een persoonlijke interpretatie te maken.

Experts én vakjury Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis, en Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, begeleidden de deelnemers tijdens het maakproces en besloten uiteindelijk ook wie de winnaars werden in deze creatieve titanenstrijd. De zes winnende meester-schilders hebben met hun talent bewezen de titel ‘de nieuwe Vermeers’ te kunnen dragen. Daarmee wonnen zij een plek in een speciale presentatie in het Mauritshuis die te zien is in de foyer van het museum. De winnende werken van de vrije categorie zijn vanaf 20 maart te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: ‘Geweldig om te zien dat mensen uit het hele land zich hebben laten inspireren door het werk van Johannes Vermeer. Wat een werk, wat een zweet en (soms) een traan! Er is ongelofelijk hard gewerkt en het resultaat is er dan ook naar: maar liefst zes nieuwe Vermeers die het Mauritshuis mag laten zien aan het publiek’.

Janelle Moerman, directeur Museum prinsenhof Delft: ‘Fantastisch om te zien hoezeer Vermeer, zijn werk en zijn stad leven en inspireren! Bijzonder om deze werken in Vermeers Delft te kunnen tonen’.

Zowel in het Mauritshuis als in Museum Prinsenhof Delft zijn de winnende werken te zien in de gratis toegankelijke entreegebieden van de musea. Er hoeft geen entreeticket te worden gekocht. In de historische binnenstad van Delft zijn ook creaties uit de vrije categorie te zien. Meer dan honderd werken vullen de ramen van huizen, culturele instellingen en winkels.

Beeld: De Nieuwe Vermeer, Mauritshuis