Tentoonstellingen aanmelden

De Ploeg in Singer Laren – Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers

Singer Laren, Laren

In juni 1918 richten enkele Noord-Nederlandse avant-gardisten Groninger Kunstkring De Ploeg op. Onder hen zijn Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers. Zoals het Groninger boerenland jaarlijks wordt omgeploegd, willen zij de beeldende kunst een nieuwe impuls geven. Kunst moet volgens hen uitdrukking geven aan de nieuwe tijd.

In 1920 sluit Jan Wiegers in Zwitserland vriendschap met de grote Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938). Vervolgens introduceert Wiegers diens ruwe penseelvoering en felle kleurgebruik bij zijn Groningse collega’s. Ieder van hen geeft een eigen invulling aan het expressionisme. En net als Kirchner experimenteren de Groningers ook met nieuwe schildertechnieken en materiaalgebruik.

Dankzij twee schenkingen is deze belangrijke Nederlandse avant-gardebeweging in de collectie van Singer Laren vertegenwoordigd. In 1996 wordt hiervoor de basis gelegd met de overdracht van twee schilderijen door de erven van de Rotterdamse cabarethistoricus en kleinkunstenaar Alex de Haas (1896-1973). In 2014 zijn met de omvangrijke schenking van Renée Smithuis nog eens zeven Ploeg-schilderijen aan de museumcollectie toegevoegd.

Beeld: Logo Singer Laren

Van 17 aug 20 21

t/m 28 nov 20 21