Tot en met 17 september herleeft in het Koninklijk Paleis Amsterdam met de tentoonstelling De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam de grootste ontvangst van de achttiende eeuw.

In 1768 ontving het Amsterdamse stadsbestuur in het stadhuis, het huidige Koninklijk Paleis, hoog bezoek: stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau en zijn vrouw Wilhelmina, Prinses van Pruisen.

Centraal in de tentoonstelling staat de ontmoeting tussen de machtigste persoon en de machtigste stad van het land; een verhaal over vorstelijk en politiek spektakel in de opmaat naar een onstuimige tijd.

In beeld en geluid ervaren bezoekers de historische sensatie van het grootste bal dat plaatsvond in de Burgerzaal. De twee stadhoudersstoelen speciaal gemaakt voor deze vijfdaagse ontvangst keren na 255 jaar terug naar de plek waarvoor ze zijn gemaakt. Uit de Koninklijke Verzamelingen zijn bijzondere collectiestukken van Willem V te zien, zoals zijn Windsoruniform en sierdegen en vijf bijzondere portretten, waaronder topstukken geschilderd door Johann Tischbein.
In de zaal waar Willem V dineerde wordt een vorstelijk banket gereconstrueerd met servies en bestek van Willem V en imposant suikerwerk, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door toppatissier Jeroen Goossens.

De Prins en de Stad – Willem V in Amsterdam is tot en met 17 september 2023 dagelijks te zien in het Paleis.
De tentoonstelling gaat door in de stad. Bezoekers kunnen in de voetsporen lopen van Willem V, met een stadswandeling langs de bijzondere plekken die Willem V tussen 30 mei en 4 juni 1768 bezocht. Gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.