De Hawaïaanse kauai o’o is uitgestorven. Toen het laatste mannetje van deze vogelsoort tevergeefs zong om een vrouwtje te lokken, is dat op band vastgelegd. Je hoort de bijzondere klanken dit najaar in het Allard Pierson, tijdens de manifestatie De roep van de o’o. Natuur onder druk. Centraal staat de vraag hoe de mens zich tot de natuur verhoudt.
Door middel van een uitgebreide tentoonstelling en programmering belichten we de relatie tussen de West-Europese mens en de natuur, van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Zo willen we onder andere bijdragen aan kennis over het versnelde uitsterven van vele plant- en diersoorten. Prachtige tekeningen, boeken en prenten illustreren hoe de natuur door West-Europeanen is onderzocht en verbeeld. En met welke motieven en waarden dat gebeurde. Leergierigheid en bewondering gingen hand in hand met bejaging, uitputting en vernietiging van leefomgeving. Waarom plaatste de mens zichzelf eeuwenlang buiten de natuur?
In de tentoonstelling zijn ook werken van hedendaagse kunstenaars te zien die aansluiten bij de historische verhalen. Ze maken de impact van de geschiedenis op het heden duidelijk. In activiteiten bij de tentoonstelling gaan we samen met partners en bezoekers dieper in op de stand van wetenschap rondom natuur onder druk. Er zijn workshops, debatten, expert talks, tekenlessen en andere activiteiten. Voor onderwijsgroepen en voor bezoekers met kinderen zijn er speciale programma’s ontwikkeld.
Voor de tentoonstelling en de educatieve programma’s werken we samen met het Wereld Natuur Fonds, het Klimaatmuseum en Artis.
Beeld: Allard Pierson