Ontdek de betoverende schatvondst van Hoogwoud! Bestaande uit vier prachtige gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stukken goudblad en 39 kleine zilveren munten van ongeveer duizend jaar oud. Deze schatvondst is een zeldzaamheid heeft grote betekenis voor de archeologie en geschiedenis.

In 2021 vond een detectorzoeker in Hoogwoud (gemeente Opmeer in Noord-Holland) een duizend jaar oude goudschat: vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, samen met twee stukken goudblad die aan elkaar passen en 39 kleine zilveren munten. De datering van de munten in de periode 1200-1250 geeft aan dat de kostbaarheden rond het midden van de dertiende eeuw in de grond zijn verstopt. De sieraden waren toen al twee eeuwen oud en vormden een duur en gekoesterd bezit.

Gouden sieraden uit de ‘Hoge Middeleeuwen’ zijn in Nederland uiterst zeldzaam. Bovendien vonden belangrijke historische gebeurtenissen plaats tijdens de periode waarin deze schatvondst is begraven. Oorlogen tussen West-Friesland en het graafschap Holland, waarbij de Hollandse graaf Willem II sneuvelt in de omgeving van Hoogwoud. Daarmee is de schatvondst van grote betekenis voor de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland en West-Friesland – en zelfs van (inter)nationaal belang.

De belangrijkste voorwerpen uit de schatvondst van Hoogwoud zijn de vier oorhangers uit de elfde eeuw. Het gaat om twee paren van zo’n vijf centimeter breed: twee hangers met gegraveerde voorstellingen en twee met versieringen in filigraan. Dat zijn fijne, gedraaide draden, gemaakt van goudbolletjes. De sieraden zijn aan een kant versierd en hebben kwetsbare ophangbeugels. Dat doet vermoeden dat ze waarschijnlijk niet door oren heen gestoken waren, maar aan een kap of een hoofdband werden gedragen. Voorbeelden daarvan zijn bekend van Duitse afbeeldingen uit dezelfde periode.

De schatvondst van Hoogwoud is tot medio juni 2023 te zien in een vitrine achter de Egyptische tempel in de Tempelzaal, onze gratis toegankelijke entreehal. Later dit jaar zullen de sieraden en munten een plaats krijgen in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Het Jaar 1000.