Iedere twee jaar wordt ‘De Schefferprijs’ uitgereikt door de Vereniging Dordrechts Museum, de vrienden van het Dordrechts Museum. Uit zeventig inzendingen heeft de jury van ‘De Scheffer 2024’ drie jonge talentvolle kunstenaars genomineerd: Abul Hisham, Fiona Lutjenhuis en Peng Zhang. De prijs omvat een tentoonstelling in het Dordrechts Museum met werk van de drie jonge kunstenaars. Daarnaast wint één van de drie ‘De Scheffer 2024’, die bestaat uit de aankoop van een kunstwerk tot € 10.000 door de Vereniging Dordrechts Museum. De winnaar van ‘De Scheffer 2024′ wordt op 30 maart 2024 tijdens de opening van de tentoonstelling bekendgemaakt.

De jury bestaat uit twee kunstenaars en twee conservatoren: Niek Hendrix (voorgaand winnaar Scheffer Prijs), Paul van der Eerden (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (conservator Hedendaagse kunst Kunstmuseum Den Haag) en Wilma Sütö (conservator moderne & hedendaagse kunst, Dordrechts Museum). Juryvoorzitter is Niels Zegers, van de Vereniging Dordrechts Museum.De prijs is mogelijk gemaakt door het Schefferfonds, opgericht met legaten van de schilder Ary Scheffer (Dordrecht 1795 – Argenteuil 1858) en zijn familie. Het was Scheffers wens via deze prijs jonge kunstenaars en vernieuwing in de schilderkunst te stimuleren. De prijs is eerder toegekend aan onder anderen Niek Hendrix (2022) Susanna Inglada (2019), Raquel van Haver (2017) en Joost Krijnen (2015).

De jury over de genomineerden: ‘Drie bijzondere kunstenaars geven de schilderkunst een magische uitstraling,’ aldus de jury. ‘Hun werk is rijk aan symbolen en verhalen die kunnen opvlammen als visioenen. Maar het mag ook klein zijn, verfijnd en geconcentreerd. De genomineerde kunstenaars maken beelden vol betekenis. Ze weten hun materiaal – van intens poederpigment tot en met waterige kleurensluiers– te betoveren met poëzie, een vleugje humor en diep menselijke verlangens en herinneringen’.