In deze presentatie zie je een selectie theepotten uit onze collectie. We tonen ontwerpen van kunstenaars als Kazimir Malevich en Cindy Sherman, kleurrijke theepotten van ontwerpers van de Memphisgroep en expressieve, sculpturale ‘theepotten’ van Amerikaanse kunstenaars als Robert Arneson en Adrian Saxe. Bekende Nederlandse designers als Gijs Bakker, Hella Jongerius en Maarten Baas zijn ook vertegenwoordigd.
De stoel, de lamp en de vaas zijn dé objecten waarmee een ontwerper een statement wil maken; deze mogen niet ontbreken in een oeuvre. In Engeland profileerden ontwerpers zich halverwege de vorige eeuw echter ook met hét stralende middelpunt op tafel en het toppunt van Britishness: de theepot. Wat maakt een theepot een theepot? Een handvat, een tuit en een vat voor de thee. Deze onderdelen zijn essentieel om een object als theepot te herkennen. Sommige theepotten zijn echter zo abstract of expressief vormgegeven dat ze alleen nog maar refereren aan het idee van een theepot.
Theepotten zijn meer dan een gebruiksvoorwerp waaraan ontwerpers en kunstenaars allerhande vormen geven; ze hebben in verschillende culturen ook een symbolische betekenis. In de Chinese cultuur is het schenken van thee een teken van respect, en in Engeland werd de afternoon tea een vast onderdeel van de sociale etiquette. De theepot is daarmee het tastbare symbool van een belangrijk ritueel.
Beeld: Bas van Beek, Alice in Wonderland, 2013, porselein. Foto Peter Cox, Eindhoven