Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma in samenwerking met het platform Follow the Money. Vanaf april 2023 staat in de Projectenzaal van Kunstmuseum Den Haag de toekomst van het geld centraal.

De inrichting van het geldstelsel heeft grote invloed op onze economie, de verdeling van rijkdom en de manier waarop we met elkaar samenleven. En toch zijn er maar weinig mensen die werkelijk begrijpen hoe het geldstelsel werkt. Met haar laatste tekening Het waterwerk van ons geld brengt Kingma dit systeem in kaart om het voor een breed publiek toegankelijk te maken. Met behulp van de metafoor ‘geld als water’ brengt ze de wereld van het grote geld tot leven. Ze loodst de kijker door een landschap van onzichtbare geldstromen en verborgen krachten: een ontdekkingsreis naar de rol van geld in onze samenleving.

De tekening vormt het uitgangspunt voor zowel de tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag als voor een tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe van 16 oktober 2022 t/m 29 januari 2023. In Twenthe wordt ingezoomd op het verleden, terwijl in het Kunstmuseum verschillende toekomstscenario’s centraal staan.

Beeld: Carlijn Kingma