In 1635 brak er in Amsterdam een grote pestepidemie uit. De gezondheidszorg liet op dat moment sterk te wensen over – met als gevolg dat er duizenden slachtoffers vielen. De stad Amsterdam liet daarom in 1638 een tuin aanleggen met geneeskrachtige kruiden: de Hortus medicus. Deze herfst duiken we met een tentoonstelling in de Palmenkas in de tijd van toen: ontdek de Hortus als apotheek van de stad!

Met de pestepidemie als aanleiding, moest de kwaliteit van het geneeskundig onderwijs aan apothekers en artsen onmiddellijk verbeterd worden. Medicinale kruiden dienden als basis voor medicijnen en kennis daarover was dus van levensbelang. De Hortus medicus werd dé plek waar artsen en apothekers werden opgeleid, hun examen deden en later ook hun kennis bijhielden.

De tentoonstelling toont op interactieve wijze de medische zorg uit de 17e eeuw. Je ontdekt hoe belangrijk planten waren, welke planten voor welke kwalen werden gebruikt én hoe artsen en apothekers hun praktijken precies uitvoerden. Neem een kijkje in een echte apothekerskast; vol met kruidenpotten, recepten, gedroogde planten en meer…

Beeld: Hortus Botanicus Amsterdam