Tentoonstellingen aanmelden

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

Verzetsmuseum Amsterdam, Amsterdam

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Vanaf 17 september is daarom de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s te zien. Deze collectie werd onder leiding van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) samengesteld. Nederlanders uit alle windstreken konden gekoesterde foto’s aanleveren en selecteren. Het resultaat is een veelzijdige verzameling beelden en verhalen. Ze tonen niet alleen hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlog beleefden.

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats
Zo is er de foto uit Markelo in Overijssel uit 1945. Moeder en zoontje Kooymans zitten voor de ingang van hun schuilplaats. Ze zochten dekking in hun duiker toen Duitse soldaten hun huis beschoten. ‘Deze foto laat de ellende van de oorlog in al zijn eenvoud zien,’ merkte een fotojurylid op. ‘Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n moeder, die hem liefdevol vasthoudt.’ Het jongetje is inmiddels een man. Hendrik Jan Kooymans woont nog altijd op de boerderij waar hij als vierjarige moest schuilen.

Over het Verzetsmuseum
In Verzetsmuseum Amsterdam ontdek je hoe Nederlanders de Tweede Wereldoorlog ervaarden, en sommigen in verzet kwamen tegen de bezetter. Je ervaart de oorlogsgeschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen en originele voorwerpen en archiefmateriaal.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s: het boek
Je kunt vanaf 17 september alle foto’s bekijken in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De honderd foto’s zijn samengebracht en toegelicht in de boekpublicatie De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, en kunnen ook geraadpleegd worden op www.in100fotos.nl. Het boek is te koop in de museumwinkel van het Verzetsmuseum.

Beeld: Omslag van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, WBOOKS

Van 17 sep