Van 11 september t/m 5 februari 2023 is De Vensterbank het domein van kunstenaar Jitske Bakker (Delft, 1982). Bakker is tekenaar in hart en nieren, maar ook een kunstenaar die met papier en houtskool de ruimte verkent en haar vult met papieren installaties die tot in de kleinste details doordrenkt zijn van houtskool.
Het wrikt en scheurt achter de ramen van De Vensterbank; een aardverschuiving in papier.

Bakker tekent haar hele leven al, tekenen is voor haar als ademen. “Ik begin met het vouwen en verfrommelen van grote vellen papier. Daarna ga ik met houtskool er overheen, volg de vouwen en de kreuken en de plattere vlakken. Ik onderzoek het toevallig ontstane oppervlakte met houtskool en zoek al tekenend mijn weg. Als ik vastloop, scheur ik een gat in het papier of veroorzaak een explosie. Al tekenend en scheurend ontstaat zo een nieuwe wereld.”
Met eenvoudige middelen doet ze een groot beroep op onze verbeeldingskracht. “Ik probeer de suggestie te wekken van iets wat niet te bevatten is.”

In De Vensterbank is zo ter plekke een nieuwe realiteit ontstaan. Zijn het vallende rotsblokken? Is het een verwijzing naar een droge rivierbedding? De passant mag het zelf bepalen. Jitske Bakker zegt: “Voor mij is de beperkte ruimte van de Vensterbank juist een aanleiding om de frictie op te zoeken, en zo scheuren te maken in ons gesloten wereldbeeld.”

In De Vensterbank bouwde ze de installatie vanuit de achterkant op, wat haar de uitspraak ontlokte het gevoel te hebben ‘blind te werken’. Normaal gesproken bouwt ze haar werk op, intuïtief, met vol zicht op de voorzijde. Nu wordt ze regelmatig verrast door haar handelen, en het niet weten wat er gebeurt aan de voorzijde. “Het is spannend dat de ruimtes van De Vensterbank zo anders werken dan ik had gedacht.”

Werk van Jitske Bakker is tegelijkertijd ook te zien in de tentoonstelling ‘Onbegrensd’ in het Mondriaanhuis. Ze werkte hier samen met componist Hans Bakker. Haar installatie in het Mondriaanhuis heet ‘Expansie’. De installatie ‘Explosie’ in De Vensterbank is het zusje ervan, eentje die schuift, wrikt en onheilspellend scheurt.

Het Mondriaanhuis ligt op loopafstand van De Vensterbank.
Voor meer informatie www.mondriaanhuis.nl

Kunsthistoricus Jantine Kremer bezocht voor De Vensterbank de kunstenaar in haar Amersfoortse atelier. Je kunt nu het hele interview in woord en beeld teruglezen op de website van De Vensterbank.

Van harte welkom op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort

EXPLOSIE
De Vensterbank van Jitske Bakker
11 september 2022 t/m 5 februari 2023 zeven dagen per week te zien elke dag om 23 uur dooft het licht

DeVensterbank.nl – JitskeBakker.nl