Museale route langs de Wezens van de Kathedraal

Van 2 mei tot en met 27 oktober kan weer de museale wandeling worden gemaakt langs tientallen bijzondere beelden in de KoepelKathedraal in Haarlem. Bij de in 2019 voltooide restauratie van het op één na grootste kerkgebouw van Nederland stelden experts vast dat de KoepelKathedraal met de sculpturen een belangrijke doch relatief onbekende kunstschat in huis heeft. Het publiek krijgt weer de kans om de beeldenroute ‘De Wezens van de Kathedraal’ te lopen. Die voert op 20 meter hoogte deels via de buitenkant langs de daken van zeven rijk met sculpturen gedecoreerde kapellen.

Mede dankzij de schitterende beelden die we in huis hebben wordt de KoepelKathedraal vaak in één adem genoemd met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen. ‘De Wezens van de Kathedraal’ leidt onder meer door zes van de twaalf kleinere kerktorens en vanaf een normaal gesproken voor het publiek gesloten open galerij kunnen bezoekers de beelden in de buitenlucht bekijken.

Veel van die beelden zijn ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1949), zoon van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam ontwierp. De sculpturale versieringen van Joseph Cuypers dragen bij aan de grootsheid van de kathedraal, prikkelen de fantasie en verbeelden onder meer de strijd tussen goed en kwaad. Cuypers liet zich inspireren door de uitbundige figuratieve bouwsculptuur die typerend was voor rijk gedecoreerde Franse kathedralen uit de Middeleeuwen.