Vzw Wit.h startte eind 2019 een nieuwe Art Expeditie: De Windstoot, over de macht van de beperking. De titel verwijst naar een werk van Léon Spilliaert waarop je een meisje ziet aan de rand van de zee. Ze klampt zich vast aan de reling op de kade en staart naar de einder. Ze schreeuwt de longen uit haar lijf. Het waait hard en toch is het oorverdovend stil. De Windstoot gaat over gelijkwaardigheid, over macht hebben en onmacht voelen, over een stem geven aan mensen in het algemeen en kunstenaars in het bijzonder.

Hiervoor werkte vzw Wit.h samen met een groot aantal internationale, geselecteerde kunstenaars die in kleine collectieven nieuw werk creëerden. Ze lieten zich inspireren door het thema van het Narrenschip en het maatschappelijk gegeven van macht versus onmacht. Museum Dr. Guislain staat in voor de presentatie van de eindresultaten. Alles wordt getoond in een museale context en in relatie tot de eigen collectie. De windstoot is het resultaat van een collectieve samenwerking verspreid over de tijd waarbij de hedendaagse participatieve kunstpraktijk hand in hand gaat met de publieksgerichte dynamiek van het museum.

Beeld: Het imagobeeld is het resultaat van een cocreatie van Lara Breine en Lien Anckaert. De kunstenaars lieten zich hiervoor inspireren door het gelijknamige werk van Léon Spilliaert