Honderd jaar na de invoering van de Opiumwet opent het Maritiem Museum Rotterdam, op 19 oktober, de tentoonstelling Dealen met Drugs. In deze nieuwe expo worden bezoekers vanaf 14 jaar geconfronteerd met de impact van drugs op de Maasstad én ervaren zij de onmogelijke dilemma’s van havenmedewerkers, douanebeambten, dealers en rechters. Penoza-schrijfster Chris Westendorp schreef het script voor deze nieuwe ‘experience’ over drugs in de Rotterdamse haven.

Waar trek jij de lijn?
In Dealen met Drugs neemt Chris Westendorp, scenarioschrijfster van de succesvolle tv-serie Penoza, de bezoekers van het Maritiem Museum mee in de duistere wereld van drugssmokkel. Bezoekers komen voor dilemma’s te staan en de vraag hoe jij daarmee zou dealen. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter? Ga jij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Of strijk jij 5.000 euro op door je toegangspas tot de containerterminal uit te lenen aan een smokkelaar? Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan?

“De handel in drugs is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Maar het grote geld lonkt en de verleiding moeilijk te weerstaan. Goed om dit zelf eens te ervaren, deze penoze is dichterbij dan je denkt.” – Chris Westendorp, scenario Penoza en ‘Dealen met Drugs’

Rotterdamse penoze
Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne geconsumeerd. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Dagelijks krijgen uitwassen van de drugshandel aandacht in de media, maar wat weten we écht van de complexe wereld die hierachter schuilgaat?

Gesprekken met politie en ex-dealers
Voor Dealen met Drugs heeft het Maritiem Museum intensieve gesprekken gevoerd met de Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo), preventieprogramma Drugs & Alcohol én ex-dealers. De feiten, cijfers én verhalen zijn schokkend. Dealen met drugs geeft een unieke inkijk in een onwaarschijnlijke onderwereld.

Museum van het Jaar 2018
Het Maritiem Museum Rotterdam heeft onlangs de ‘BankGiro Loterij Museumprijs 2018’ gewonnen. Dit is de grootste culturele publieksprijs die jaarlijks plaatsvindt. Ruim 42.000 mensen lieten weten dat het Maritiem Museum hún favoriet is. Nooit eerder haalden een museum zoveel stemmen.