Met trots presenteert Garage Rotterdam de nieuwe groepstentoonstelling Dearest Y van curator Fadwa Naamna voor Garage Rotterdam. Wat is de positie van het moederschap in onze huidige samenleving en haar instituten? En welke waarde wordt er aan het moederschap gehecht? Zijn vragen die centraal staan binnen Dearest Y. De tentoonstelling is te bezoeken voor het publiek vanaf zaterdag 5 februari middels een Art Drive Through: tijdens het wachten op een drankje to go, kun je een sneak peek nemen in de tentoonstelling. De Art Drive Through is iedere woensdag t/m zondag geopend van 12.30 – 17.00 uur zolang de lockdown maatregelen van kracht zijn.

Over de tentoonstelling Godin, heilige eenheid of symbool van kracht: de moederfiguur werd van oudsher altijd lovend bezongen. En hoewel een moederfiguur direct of indirect in ieders leven betrokken is, lijkt het moederschap in de hedendaagse maatschappij structureel aan marginalisering onderhevig. Wat
Persbericht Rotterdam, 13 januari 2022
hier onder andere aan ten grondslag ligt is het diepgewortelde idee dat het moederschap, zoals ook andere feministische thema’s, als een individuele kwestie wordt gezien — of zelfs als een mentale conditie die therapie vereist. In onze huidige hyper-kapitalistische samenleving wordt dat denkbeeld des te problematischer door de dubbele last die bij moeders op de schouders komt te liggen: naast het baren van kinderen en de onbetaalde huishoudelijke zorgtaken, zoals die vaak tot de taak van de moeder gerekend worden, wordt van hen ook verwacht deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De groepstentoonstelling Dearest Y is geïnspireerd op de notie the personal is political (“Het persoonlijke is politiek”); een feministische strijdkreet uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw die de samenhang benadrukt tussen enerzijds de persoonlijke ervaringen met het moederschap, en anderzijds de bredere sociaal-economische en politieke context Dearest Y toont schilderijen, videokunst, textiel en installaties. Samen schetsen deze kunstwerken een breder beeld van hoe de subjectieve ervaringen met het moederschap weerspiegeld worden in en samenhangen met de publieke structuren eromheen. Beeld: Csilla Klenyánszki, Pillars of Home. (2016-2017), courtesy of the artist.