Tentoonstellingen aanmelden

Der Rausch

Arti et Amicitiae, Amsterdam

Kunstenaars: Mike Moonen (NL), Lieven Segers (B), Tanja Ritterbex (NL), Bonno van Doorn (NL), Sam Hersbach (NL), Rowan van As (NL), Derk Thijs (NL), Morgan Betz (NL/VS), Gijs Frieling (NL), Jaap Kroneman (NL), Lieven Hendriks (NL), Kim David Bots (NL), Ricardo van Eyk (NL), Bernice Nauta (NL), Simon Wald-Lasowski (F), Andrea Eva Györi (HU), Sophie Schmidt (D), Paul de Jong (NL), Tom Poelmans (B), Kasper de Vos (B), Frederique Jonker (NL), Pim Blokker (NL), Janine van Oene (NL), Willem de Haan (NL), Nel Aerts (B), Vaast Colson (B). Curator: Frank Koolen

Inhoudelijke basis van de tentoonstelling vormt een gedeelde liefde voor de materie of het idee van het object of ding als zintuigelijke verleider. Of het nu een schilderij, sculptuur of video betreft, de ‘zinnelijke’ ervaring staat centraal. Soms verleidelijk en aantrekkelijk, soms ongemakkelijk of zelfs afstotend. Het kunstwerk als een intermediair voor een zintuigelijke, fysieke sensatie bij de toeschouwer. Werk dat de toeschouwer beweegt, verward, meesleept. De kunstenaars schuwen de ervaring niet, ze spelen bewust in op emoties, kiezen een uiterst tactiele benadering, stellen sfeer centraal, gaan onder de huid zitten. Het idee van ‘de roes’ vormt daarbij een overkoepelende leidraad.

De roes als in het gevoel van bedwelming en plezier bij een opwindende gebeurtenis maar ook als een half bewuste staat van zijn, waarin de ratio gedimd is en het gevoel of de ervaring de overhand heeft.

Beeld: Kim David Bots

Van 6 sep 20 19

t/m 6 okt 20 19