In het najaar van 2024 presenteert Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling over Christian Dior, oprichter van een van ‘s werelds grootste mode- en couturehuizen, en zijn unieke nalatenschap. De modetentoonstelling – met als titel DIOR – A New Look – is geïnitieerd en bedacht door het Kunstmuseum en was niet eerder op andere locaties te zien. “De focus ligt op de ontwerpen van Christian Dior en verkennen het unieke DNA van het huis, ontwikkeld in de periode 1947-1957, toen Monsieur Dior zelf aan het roer stond. Zijn opvolgers hebben dit DNA altijd gerespecteerd en dat is in veel thema’s terug te zien, zoals the New Look, de liefde voor bloemen, heldinnen (‘heroines’) en sterke vrouwen, en de Dior Dream. Deze ontwerpen vormen de basis van de tentoonstelling”, vertelt modeconservator Madelief Hohé.

Kunstmuseum Den Haag lanceert ook een dialoog tussen de visie van founding father, Christian Dior, en de huidige Creative Director van Dior women’s collections, Maria Grazia Chiuri. “Haar werk krijgt een centrale rol in onze tentoonstelling en dit weerspiegelt echt het idee van een New Look, een nieuwe visie”, legt Madelief Hohé uit. In de tentoonstelling zijn ook costume jewellery, modetekeningen en iconische foto’s te zien. Verder is er een focus op vrouwen die belangrijk waren voor Christian Dior, maar ook voor Maria Grazia Chiuri nu. De Creative Director hecht aan ontwerpen voor moderne vrouwen, werkt met vrouwelijke kunstenaars en heeft oog voor de manier waarop zij dingen zien. De tentoonstelling in het Kunstmuseum besteedt niet alleen aandacht aan beroemde klanten van Dior, maar ook aan de vrouwen die achter de schermen zo hard werken. Deze accenten zorgen voor een frisse nieuwe blik op Dior.

In DIOR – A New Look zijn ontwerpen te zien uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag, aangevuld met bruiklenen van Dior Héritage, maar ook van Palais Galliera (Musée de la Mode de la Ville de Paris) en andere (privé)collecties in België, Duitsland, Monaco en de Verenigde Staten. Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige catalogus en een kinderkunstboek over de jonge Christian Dior.

Beeld: Christian Dior, Bar-ensemble, haute couture ‘New Look’- collectie voorjaar/zomer 1947, collectie Dior Héritage, Parijs (Héritage reproductie). Foto: Viviane Sassen voor Kunstmuseum Den Haag