In de westelijke museumvleugel presenteert Museum Belvédère een kamerexpositie met werk van beeldend kunstenaar Djurre Pieter Duursma (Amsterdam, 1888 – Den Haag, 1965). Duursma wordt in Amsterdam geboren als zoon van Friese ouders. Na het volgen van tekenonderwijs in Antwerpen vestigt hij zich als beeldend kunstenaar in zijn geboorteplaats.

Aanvankelijk schildert Duursma in een impressionistische en gematigd expressionistische stijl. Als hij in het tweede decennium van de twintigste eeuw in contact komt met Theo van Doesburg en Erich Wichmann wordt zijn werk kleurrijker en meer abstract.

De werken die hij in de periode 1916-1926 maakt behoren tot de hoogtepunten binnen zijn oeuvre en vormen de kern van de kamerexpositie in Museum Belvédère.

In de loop van de jaren twintig gaat Duursma zich steeds meer richten op het ontwerpen van glas-in-loodramen en meubels.

Deze presentatie van het werk van Djurre Duursma is een vervolg op de tentoonstelling die in 2022 plaatsvond in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet.

Ze omvat verschillende werken die nadien opdoken en in Museum Belvédère voor het eerst worden getoond.

Beeld: De kus, Djurre Duursma