Van 16 april tot en met 24 september 2023 bezoek je in de kabinetten van het Drents Museum de kleine presentatie DMspotlight. Werken van drie kunstenaars uit de periode rond 1900 worden in deze expositie uitgelicht. Maak kennis met Cornelis van der Sluys, Afina Goudschaal en Suze Robertson. Drie kunstenaars met ieder een eigen verhaal en stijl.

Kunst 1885-1935
Het zijn roerige tijden rond 1900. Wetenschappers doen vele ontdekkingen, vrouwen krijgen stemrecht en steden groeien gigantisch na de industriële revolutie. Kunstenaars voelen dat het tijd is voor ‘nieuwe kunst’. Zij creëren niet meer alleen schilderijen of beelden, maar ontwerpen ook praktische kunst. Complete interieurs, kledingstukken en serviezen worden unieke kunstobjecten.

Cornelis van der Sluys
Cornelis van der Sluys (1881-1944) is ontwerper van onder andere meubels, lampen, behang en keramiek. Zijn ideaal: eenvoudige en degelijke interieurs bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. In de tentoonstelling zijn meerdere werken van Van der Sluys te zien, waaronder aardewerk, behang en een zeefdruk.

Afina Goudschaal
Afina Goudschaal (1877-1956) is afgestudeerd aan Academie Minerva, de Groningse kunstacademie. In de periode rond 1900 gingen steeds meer vrouwen naar kunstacademies. Vrouwen focusten zich daar vooral op bloemen en planten. Dit zie je terug in de gestileerde motieven ontworpen door Goudschaal. Naast motieven zijn er van haar ook een aantal portretminiaturen te zien.

Suze Robertson
Radicale vernieuwer en buitengewoon moderne kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) tekent en schildert op een expressieve manier. Robertsons schilderijen laten vooral het harde dagelijkse bestaan zien. In haar werken zie je overeenkomsten met Van Gogh. Lange tijd heeft het museum slechts twee kleine werken van Robertson in de collectie: een stilleven en een tekening. Sinds kort zijn daar twee schilderijen aan toegevoegd als schenking van de Stichting Vrienden van het Drents MuseumDeze nieuwe aanwinsten zijn ook te zien in de expositie.

Beeld: Suze Robertson, detail Bleekveld in Leur, 1895 – 1889, particuliere collectie (toekomstige schenking aan Drents Museum)