Als we nieuwe planten in de tuin zetten en die worden gegeten door insecten, slakken en andere dieren, wat gebeurt er dan? Met deze vraag in haar achterhoofd begon documentair fotograaf Marlonneke Willemsen vorig voorjaar aan haar project Invisible Threat.

Voor haar vorige fotografieproject over de groei en ontwikkeling bij dieren, waarvan de foto’s eerder in Het Natuurhistorisch te zien waren tijdens de expositie Groei, ondervond ze problemen bij het voeren van bladetende insecten. Kocht ze een ‘normale’ plant bij het tuincentrum, dan gingen de dieren op onverklaarbare wijze dood. Marlonneke ging op onderzoek uit en stuitte op meerdere onderzoeken die lieten zien dat het merendeel van de planten in het tuincentrum één of meerdere bestrijdingsmiddelen bevatten, waaronder insecticiden, die ontwikkeld zijn om zo effectief mogelijk insecten te doden.

Omdat dit nog bij weinig mensen bekend is, besloot ze hierover een fotoserie te maken door 10 verschillende tuinplanten te kopen en deze aan verschillende insecten en slakken te voeren. De resultaten waren schokkend; in 9 van de 10 gevallen waren alle dieren binnen enkele uren tot dagen dood. De enige dieren die het wel overleefd hebben, Segrijnslakken, hadden gegeten van een nieuwe plant met een Duits eco-label.

De tentoonstelling Dodelijke Schoonheid laat een beklemmende waarheid zien; 9 prachtige planten en de vreselijke effecten die zij hebben op het leven van de kleinste diertjes in onze tuin.