Fototentoonstelling in het Marechausseemuseum

In december opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, met uniek werk van alle defensiefotografen.
Indrukwekkend beeldmateriaal, groot afgedrukt en nu te zien in de bijzondere ambiance van het historische pand te Buren (Gelderland) waarin het Marechausseemuseum gevestigd is.
De tentoonstelling is te zien tot eind 2023.

De defensieorganisatie stuurt met grote regelmaat haar fotografen op pad om de diverse werkzaamheden van de onderdelen vast te leggen.
De opdrachten die de 11 huidige defensiefotografen krijgen variëren van het vastleggen van een boekpresentatie tot het verslaan van een wintertraining, van het in het beeld brengen van ceremoniële taken tot documenteren van buitenlandmissies. De foto’s geven een inkijkje in de defensiewereld, zonder te oordelen, of te dienen als wervingsmiddel. Voor het eerst zijn zoveel werken van de defensiefotografen bijeen gebracht.

Het Mediacentrum Defensie heeft elf fotografen in dienst, die allen hun beste recente werk hebben ingestuurd voor de tentoonstelling. De onderwerpen zijn daarom defensiebreed, van oefeningen in sneeuw- en ijsgebied, inzet bij humanitaire acties tot de afwikkeling van de ramp met de MH17.

Menselijke emoties
Naast indrukwekkende beelden van de inzet van materieel, denk aan de F35 tijdens oefeningen in Californië, een pantserhouwitser in Litouwen, een bushmaster in Afghanistan, ook foto’s die juist de menselijke kant van het defensiewerk belichten. Zo is er een serie beelden bij van de humanitaire inzet op de Bahama’s, waar militairen de bevolking hielpen nadat een verwoestende orkaan over het eiland trok.
Maar ook de moeilijke momenten worden in beeld gebracht: het ceremonieel rondom het repatriëren van een gesneuvelde collega wordt ook vastgelegd.
Er is ook een vrolijke kant: tijdens hun werk komen militairen over de hele wereld. Het beeld van marinepersoneel op verlof in New York is daar een mooi voorbeeld van.

De fotografen
In een korte video komen een aantal van de fotografen aan het woord. Zij vertellen over de keuze van hun beelden en de liefde voor hun vak.