Tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Oss geregeerd door een aantal criminele families waar het gezag maar weinig vat op had. De ‘bende van Oss’ pleegde in een kleine vijftig jaar duizenden criminele feiten, van messentrekkerij en ruiten ingooien tot brandstichting, roofovervallen en zelfs moord.
De gemeentepolitie genoot weinig aanzien onder de bevolking en wist maar moeilijk grip te krijgen op de misdaden. De aangerukte versterking van de marechaussee was dan ook geen overbodige luxe. Helaas boterde het niet erg; de marechaussees waren veelal afkomstig uit het protestante deel van Nederland en pasten zich maar moeizaam aan in het katholieke Brabant. En de politieambtenaren voelden zich op hun beurt op de vingers gekeken.
In Dossier Oss ontmoeten we de hoofdrolspelers uit deze roerige periode en leren we meer over de vaak bijzondere relaties tussen marechaussee, politie en leden van het boevengilde, en de uiteindelijke politieke gevolgen van de verstoorde orde. Rond de cafétafel kunt u zelf een aantal misdaden oplossen: wie heeft wie vermoord, en hoe, maar vooral waarom?