Tentoonstellingen aanmelden

Dots – a point where everything grows from

Amsterdam Artspace, Amsterdam

“Het tactiele aspect vind ik heel belangrijk. Gewoon even voelen in plaats van alleen maar staren en er een mening in je hoofd over vormen of op zoek gaan naar betekenis in het werk. Door te voelen aan het werk denk ik dat er een complexere en misschien ook wel completere beleving van het werk ontstaat. Ik hoop daarmee de werelden van materie en energie te koppelen in ‘één kunstwerk ervaring’ en de bezoeker even uit zijn comfortzone te halen.”   Rosalinde C. Zeidman, kunstenaar

Rosalinde C. Zeidman is een artiest die speelde met de vraag “hoe zijn we geprogrammeerd in ons brein en hoe kom je er vanaf als je er niet van houdt?” Dit maakte haar gefascineerd door de wereld van de ‘synapsen’. Patronen van neuronen die samen schieten en een beetje vastlopen in je hersenen – patronen van gedachten, emoties en gedrag – die zijn ingebakken door herhaling. Deze synapsen zijn de som van alles wat je in je leven hebt ervaren en geleerd en waaruit je conclusies hebt getrokken. Rosalinde noemt het onze ‘programmering’, je zou het ook je ‘persoonlijkheid’ kunnen noemen. Ze gelooft dat het onze eigen transparante gevangenis is, die we volkomen onbewust hebben gecreëerd, ook vanwege de manier waarop onze samenleving werkt.

 Rosalinde reflecteert met haar werk op onze samenleving en hoe wij erdoor gevormd worden. We laten ons hypnotiseren tijdens het kijken naar tv en sociale media (je bent dan in alfahersengolven, wat toegang geeft tot je onderbewustzijn) en we laten de media ons overweldigen met negativiteit en angst. En dus geven we onbewust onze macht weg aan de grote bedrijven en instellingen in deze wereld. Rosalinda zegt: “Ik denk dat het tijd is om allemaal wakker te worden en uit deze slecht functionerende matrix te stappen”. Het is tijd om onszelf massaal te herprogrammeren en een kritische blik te werpen op het ‘Default Worldview’ (Rupert Sheldrake). Het is nu meer dan ooit tijd om oude negatieve synapsen te doorbreken en nieuwe positieve synapsen te creëren.

Beeld: Dots # 95, aquarel pearl basis, liquid glass op linnen,  70 x 100 cm

Van 9 okt 20 20

t/m 1 nov 20 20