Maak een reis langs de highlights uit de meer dan 1.400 stukken tellende collectie keramische objecten van het echtpaar George Anders en Netty Bücher. Elk object vertelt iets over de geschiedenis, de gewoontes en rituelen van mensen. Van schooltradities tot theerituelen en van draken tot demonen.

Jaar van de draak

In het Chinese jaar van de Draak nodigen we je uit voor een reis door 5000 jaar Aziatische keramiek. Met elk voorwerp ontdek je meer over historische en culturele gebruiken rondom eten en drinken. Verdiep je in de meer spirituele en filosofische onderwerpen die in de keramische objecten worden aangesneden, zoals de rol en betekenis van Chinese goden in de samenleving en reflecties op de kosmos.

Een tactiele ervaring

In de tentoonstelling krijg je de kans om keramische objecten aan te raken. Door het voelen van het keramiek kun je de textuur, de vorm en de fijnheid van de objecten beter begrijpen en waarderen.

De collectie van familie Anders

George Anders, hoogleraar humane genetica uit Luxemburg en Netty Bücher, bioloog uit Zwitserland, woonden jarenlang in Haren vlakbij Groningen en waren enthousiaste verzamelaars van Chinees en Japans porselein. Ze reisden de hele wereld over om musea te bezoeken en bouwden een uitgebreide bibliotheek over keramiek op. Via veilingen verzamelden ze meer dan 1.400 keramische objecten, variërend van heel vroege tot hedendaagse Aziatische keramiek.

De Stichting voor Aziatische Kunst en Kunstnijverheid, opgericht door het echtpaar, zorgt samen met het Groninger Museum voor de collectie na hun overlijden.

Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders is te zien in het Starck paviljoen.

Beeld: Draken en demonen, kom, Jingdezhen