Tentoonstellingen aanmelden

Duitse expressionisten

Singer Laren, Laren (NH)

Tip van Museumtijdschrift:

De Duitse expressionisten laten zien dat er lef nodig is om tegen de gevestigde orde in te gaan, zo toont Singer Laren. Begin twintigste eeuw besluiten de kunstenaars van Die Brücke en Der Blaue Reiter om zich af te zetten tegen de gangbare stijl van dat moment. In plaats van de werkelijkheid natuurgetrouw te schilderen, geven deze Duitse kunstenaars via een aardse beeldtaal uiting aan het innerlijke gevoelsleven: het expressionisme is geboren. De uitgebreide collectie in de tentoonstelling is afkomstig uit Museum Ostwall in Dortmund. Dit museum heeft na de Tweede Wereldoorlog een royale hoeveelheid van dat soort brutale werken bijeengebracht, van bekende namen als Ludwig Kirchner, Emil Nolde en Paula Modersohn-Becker. Speciale aandacht gaat uit naar het drieluik ‘Grote Dierentuin’ (1912) van August Macke, waarin de heldere kleuren en de geometrische vormen van het expressionisme samenkomen. Hitler bestempelde veel van deze kunst als ‘entartet’: de maatschappijkritische kunst van Max Beckmann dient hierin als voorbeeld.

Beeldcredit: August Macke, ‘Grote Dierentuin’, 1912. Collectie Museum Ostwall im Dortmunder U, Dortmund.

Heftige kleuren, ruwe penseelstreken en vervormde beelden: de nazi’s bestempelden het als verderfelijk en verbanden alle in hun ogen “entartete kunstwerken.” Het waren in het bijzonder de Duitse expressionisten die het moesten ontgelden. Met hun ongekunstelde beelden refereerden zij aan de oerkunst waar het gevoel regeert. Deze tentoonstelling toont en beschrijft een bijzondere en betrekkelijk onbekende verzameling van een aantal wereldberoemde Duitse expressionisten, waaronder Brücke kunstenaars Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Otto Mueller, en kunstenaars van “Der Blaue Reiter”, als Wassily Kandinsky, Alexej von Jawlensky, Franz Marc en August Macke.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan Max Beckmann, die –op de vlucht voor de nazi’s van 1937 tot 1947- in Amsterdam zijn beste werken maakte.

De verzameling behoort toe aan Museum Ostwall in Dortmund, waar directeur Leonie Reygers (1905-1985) kort na de oorlog begon met samenstellen van deze bijzondere collectie.

Beeld: website Singer Laren

Van 16 apr 20 19

t/m 25 aug 20 19