De tentoonstelling Dwarsverbinding: Kabakov Kabinet biedt een inleiding tot het oeuvre van het kunstenaarskoppel Ilja en Emilia Kabakov. In 2021 kocht het Van Abbemuseum 86 grafische werken van hen aan. Deze expositie toont de aankoop voor het eerst en combineert deze met andere werken van de Kabakovs uit de collectie. Dit levert een dwarsdoorsnede op waarbij kunstwerken uit verschillende periodes en in diverse disciplines met elkaar de dialoog aangaan: van grote schilderijen die uitnodigen tot bekijken van een afstand, tot kleine prenten en boekillustraties die bezoekers juist van dichtbij moeten zien.

Ilja en Emilia Kabakov
Ilja Kabakov (1933), die dit jaar 90 wordt, is één van de belangrijkste en invloedrijkste Moskouse conceptualisten. Veel van zijn oudere werk is een melancholisch, maar ook humoristisch commentaar op het mislukken van de Sovjet idealen. Sinds 1988 werkt hij samen met zijn vrouw Emilia (1945) en sindsdien beschouwen ze al hun werk als een gezamenlijke artistieke uiting. Beiden zijn geboren in Dnipro in Oekraïne, voorheen Dnepropetrovsk in de Sovjet-Unie. Ze wonen en werken in Long Island (VS) en maken tentoonstellingen over de hele wereld.

Bijzondere collectie
“Het is heel bijzonder dat zo’n grote collectie werken van de Kabakovs in één keer is aangekocht. De prenten zijn erg gewild en vaak slechts in een kleine oplage geproduceerd,” vertelt Willem Jan Renders, curator van de tentoonstelling. “Ze vormen een mooie aanvulling op hun kunstwerken die in het verleden zijn verworven.” Renders, die 25 jaar bij het Van Abbemuseum werkte, is inmiddels met pensioen. Voor deze tentoonstelling is hij weer even terug bij het museum. Sinds lange tijd heeft hij een goede band met de Kabakovs.

Lissitzky – Kabakov
“In 2012 organiseerden we samen met hen de tentoonstelling Lissitzky – Kabakov: Utopie en Werkelijkheid. Als gastcuratoren stelden de Kabakovs een expositie samen met eigen werk en dat van El Lissitzky (1890 – 1941),” vertelt Renders. Het was de eerste keer dat de oeuvres van deze gerenommeerde Russische kunstenaars uit de 20e eeuw samen werden gepresenteerd. De tentoonstelling reisde daarna door naar de Hermitage in Sint-Petersburg, het Multimedia Art Museum in Moskou en het Kunsthaus in Graz. De expositie Dwarsverbinding: Kabakov Kabinet vloeit voort uit deze samenwerking.

Beeld: Ilya Kabakov, Lithografie uit de portfolio “The Beautiful Sixties”, 1989. Foto: Igoris Markovas. Persbericht Van Abbemuseum